Masalah kulit kepala berkerak kerap berlaku di kalangan bayi

Pengenalan: Kelemumur adalah salah satu masalah kulit kepala yang paling biasa. Ia juga salah satu yang paling kurang difahami, dan ia boleh memberi kesan kepada kesihatan anda secara keseluruhan. Nasib baik, ada cara untuk menghilangkan keadaan kulit kepala yang menjengkelkan ini! Berikut adalah panduan tentang cara merawat kelemumur di kepala bayi. 

Pernahkah anda perasan bahawa rambut bayi anda sentiasa berantakan? Nampaknya setiap kali dia bangun, ada kusut kunci baru untuk dibersihkan. Dan ia tidak menjadi lebih baik apabila kanak-kanak itu mula bersekolah dan semua rakan sekelas baru mereka mula memanggil "Kelemumur di kepala bayi!" Berikut ialah beberapa petua tentang cara mengelakkan kelemumur si kecil anda semasa mereka membesar!

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bayi anda terdedah kepada kelemumur. Pertama, pastikan dia mendapat penghidratan dan tidur yang mencukupi. Kelemumur disebabkan oleh kulit kering, jadi penting untuk memastikan kulit kepalanya sihat dan terhidrat. Kedua, gunakan syampu yang lembut pada kedua-dua rambut bayi anda dan kulit kepala. Ketiga, elakkan menggunakan bahan kimia yang keras pada rambut atau kulit kepalanya.

Akhir sekali, jika bayi anda mengalami kelemumur semasa musim sejuk, pastikan dia mendapat banyak pendedahan matahari dan tidur dengan topi untuk meningkatkan pendedahannya kepada cahaya matahari.

Berikut adalah panduan cara merawat kelemumur di kepala bayi. Jika anda mempunyai kelemumur, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan lain untuk mengetahui apa yang mungkin menyebabkannya. Kelemumur adalah masalah kulit kepala biasa yang boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan wanita, tetapi ia paling biasa berlaku pada orang yang berumur lebih dari 30 tahun.

Kelemumur boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti kulit berminyak, kulit kepala kering, atau ubat tanpa preskripsi. yang tidak ditetapkan oleh doktor. Jika anda mengalami kelemumur, anda harus mengambil langkah untuk mencegah kelemumur berulang dan merawat sebarang keadaan yang berkaitan jika ia ada. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

[ Guna Listerine ] Kelemumur: Cara Menghilangkannya Dengan Cepat dan Mudah

kelemumur melekat di kulit kepala

Minyak Kelapa Tanak Terbaik Untuk Rambut: Panduan Terbaik